• € 90,000
  • 1,200
Description
Ένα από τα παλαιότερα και σημαντικότερα μεταβυζαντινά χωριά της περιοχής, με έντονο παραδοσιακό χρώμα, το Προάστιο (ή Πραστείο), εποπτεύει τον μεσσηνιακό κόλπο από μια πλαγιά του Ταΰγετου, 6 χλμ ΝΑ της Καρδαμύλης και 43 χλμ από την Καλαμάτα. Συγκροτεί μαζί με το παραθαλάσσιο Νέο Προάστιο (ή Πόρτο Καλαμίτσι) και τον οικισμό Λάκκος, τοπικό διαμέρισμα του δήμου δυτικής Μάνης.

Αναφέρεται ήδη από το 1479 μεταξύ των τεσσάρων κυριότερων χωριών της περοχής. Λόγω των οχυρών του θέσεων, το Προάστιο υπέστη μεγάλες καταστροφές από τους Τούρκους, που το έκαψαν δύο φορές μέσα στον 17ο αιώνα., αναγκάζοντας μεγάλο μέρος του πληθυσμού να μεταναστεύσει στον Τάραντα της Ν. Ιταλίας.

Το Προάστιο υπήρξε έδρα επισκοπής τον 18ο αιώνα, αλλά ήδη από τον 15ο, όταν παραχωρήθηκαν εκτάσεις του στους Παλαιολόγους και τους Μελισσηνούς του Μυστρά, είχαν χτιστεί εκατοντάδες εκκλησίες, πολλές από τις οποίες, παρότι ρημαγμένες από τον χρόνο και την εγκατάλειψη, σώζονται έως σήμερα.

Σήμερα στο Προάστιο σώζονται περίπου 200 παλαιά κτίσματα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, μεταξύ των οποίων τοξωτά σπίτια επιμελημένης κατασκευής, χτισμένα με πωρόλιθο από τα τοπικά λατομεία, καθώς και 40 βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες, με έξοχες αγιογραφίες, που απηχούν την παλαιά και έντονη θρησκευτική ζωή.

700 μέτρα νοτιότερα από το ιστορικό αυτό χωριό, πωλείται οικόπεδο 1200 τετραγωνικών μέτρων, τετραγωνισμένο σε ένα άψογο και βολικό σχήμα, με ανεμπόδιστη θέα προς τη θάλασσα και την υπέροχη και γνωστή σε όλους Καρδαμύλη.
Features
Reference and listing Date
11 00 087 - 05/11/2024
contract
Sale
type
Building land
surface
1,200 m²
Steet access / right of way
On a dirt road
other features
Exposure east
Expenses
price
€ 90,000
Virtual tour
Additional options

Contact the advertiser