Τριάρι Καρμπολά 1, Θεσσαλονίκη 54631, Ιστορικό Κέντρο, Θεσσαλονίκη - Κέντρο

Θεσσαλονίκη - ΚέντροΚαρμπολά 1, Θεσσαλονίκη 54631
  • € 300.000
  • 4
  • 120
  • 2
  • 4
  • Ναι
Τελευταία ενημέρωση: 24/03/2024
Περιγραφή
Πωλείται ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΟ ΓΩΝΙΑΚΟ διαμέρισμα, ΦΩΤΕΙΝΟΤΑΤΟ, με δύο προσόψεις, σε αξιόλογο διατηρητέο κτήριο περίοπτης θέσης με ανελκυστήρα.
Βρίσκεται δίπλα στην αρχαία ρωμαϊκή αγορά της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στην Πλατεία ΜΠΙΤ ΠΑΖΑΡ, στην γωνία των οδών ΤΟΣΙΤΣΑ και ΓΚΑΡΜΠΟΛΑ, με ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΗ ΘΕΑ στην πλατεία και στους γύρω δρόμους.
Το διαμέρισμα είναι ψηλοτάβανο (3,5 μέτρα) και αποτελείται από ένα μεγάλο εξαγωνικό χωλ, τρία υπνοδωμάτια, ένα άνετο σαλόνι, ένα μικρότερο ρομβοειδές χωλ, μια ξεχωριστή κουζίνα, ένα μπάνιο με παράθυρο, WC και αποθήκη.
Τα δάπεδα είναι από εξαιρετικό μωσαϊκό & μάρμαρο και δρύινο ξύλο σε τοποθέτηση «ψαροκόκαλο».
Το ακίνητο είναι ένα πανέμορφο νεοκλασικό διαμέρισμα το οποίο είναι εξαιρετικά φωτεινό, διαμπερές, με ωραία θέα και ευχάριστο λόγω του μεγάλου ύψους του και της κατασκευής του. Το διαμέρισμα χρήζει ανακαίνισης ενώ δίδεται και η δυνατότητα διαχωρισμού.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ & ΤΩΝ ΟΔΩΝ
Το κτίριο βρίσκεται σε περίοπτη θέση, στην γωνία των οδών ΤΟΣΙΤΣΑ και ΓΚΑΡΜΠΟΛΑ. Η όψη επί της Γκαρμπολά οργανώνεται σε κατακόρυφες ζώνες με τα έρκερ και τις στήλες εξωστών συμμετρικά εκατέρωθεν της εισόδου. Στην όψη της Τοσίτσα προβάλλεται ο κεντρικός εξώστης με τα κατακόρυφα στηρίγματα και στήλες εξωστών και ανοίγματα εκατέρωθεν. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τονισμός της στέψης στον 4ο όροφο με ανάγλυφη οριζόντια ταινία με κατακόρυφες γλυφές. Χαρακτηριστικό στοιχείο των όψεων αποτελούν οι εξώστες με τα γεωμετρικά στηρίγματα (ορθογώνια φουρούσια) με απλά μεταλλικά κιγκλιδώματα. Επίσης οι ανάγλυφες ποδιές των παραθύρων στα έρκερ με κατακόρυφες γλυφές και τα ανάγλυφα στοιχεία κάτω από τα μικρά ανοίγματα στις γωνίες των έρκερ.
Το κτίριο διατηρεί την διάρθρωση των εσωτερικών χώρων, τα ξύλινα κουφώματα, τις επιβλητικές ξύλινες εξώπορτες, διακοσμητικά πλακίδια στα δάπεδα, γύψινες διακοσμήσεις, το κλιμακοστάσιο, τον χώρο εισόδου κ.α.
Ο Σοφοκλής Γκαρμπολάς πέθανε στη Θεσσαλονίκη το 1906 και υπήρξε απόγονος οικογένειας λογίων και εκδοτών. Ήταν τυπογράφος και εκδότης της πρώτης ελληνικής εφημερίδας με τίτλο Ερμής, το 1875, η οποία αργότερα μετονομάστηκε σε Φάρος της Μακεδονίας.
Ο Μιχαήλ Τοσίτσας (ή Τοσίτζας ή Δοσίτζας) γεννήθηκε το 1787 στο Μέτσοβο και πέθανε το 1856 στην Αθήνα. Το 1820 μετέβη στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου απέκτησε σημαντική περιουσία. Κατά την Επανάσταση του 1821, εξαγόρασε την ελευθερία πολλών δούλων. Η οικογένεια Τοσίτσα κατάγεται από το Μέτσοβο και αρκετά μέλη της έχουν διακριθεί ως εθνικοί ευεργέτες.
Το παζάρι του «ΜΠΙΤ ΠΑΖΑΡ» λειτουργεί από το 1928 και αποτελεί μαζί με τους γύρω δρόμους και πεζοδρόμους (κυρίως τους οδούς Τοσίτσα και Γκαρμπολά) σημείο αναφοράς της ιστορίας της πόλης με νοσταλγικές μνήμες και αυθεντική ατμόσφαιρα.
Χαρακτηριστικά
Κωδικός
EK-6375873
συμβόλαιο
Πώληση
τύπος
Διαμέρισμα | Πολυτελές ακίνητο
εμβαδό
120 m²
δωμάτια
4 (3 υπνοδωμάτια, 1 άλλο), 2 μπάνια
όροφος
4° όροφος, με ανσασέρ
άλλα χαρακτηριστικά
Πόρτα ασφαλείας
Εξωτερική έκθεση
Μπαλκόνι
Εγκατάσταση δορυφορικής κεραίας
Έξοδα
τιμή
€ 300.000
κοινόχρηστα
€ 17/μήνα
Ενεργειακή απόδοση
Έτος κατασκευής
1936
κατάσταση
Χρήζει ανακαίνισης
Ενεργειακή κατηγορία
Ζ
Virtual tour
Πρόσθετες επιλογές

Επικοινώνησε με τον διαφημιστή