Οικοδομήσιμο οικόπεδο προς Πώληση

Θεσσαλονίκη - Κέντρο
  • € 1
  • 3.307
Περιγραφή
Παλιά Λαχαναγορά Θεσσαλονίκης πωλείται. Το ακίνητο της Παλαιάς Λαχαναγοράς βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, και καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Αγίου Δημητρίου & Γυμνασιάρχου Μπουντώνα, την πλατεία Μουσχουντή και την οδό Φιλώτα.

-Έχει εμβαδόν 3.306,96 τμ., αποτελείται από 55 καταστήματα και υπαίθριο χώρο. Συντελεστής δόμησης 3,6.

-Ιστορία του κτιρίου:

Η περιοχή της παλιάς λαχαναγοράς βρισκόταν στο επίκεντρο της μεγάλης φωτιάς του 1917, μόλις λίγα μέτρα μακριά από την αρχική εστία και καταστράφηκε ολοσχερώς. Στους κατοίκους που έχασαν τα πάντα, μουσουλμάνοι κυρίως, δόθηκαν τίτλοι ιδιοκτησίας στην συνέχεια. Με την ανταλλαγή πληθυσμών, οι τίτλοι πέρασαν μαζικά στην Τράπεζα της Ελλάδας. Το 1933, γίνεται εκ νέου πλειστηριασμός, σε 55 οικόπεδα που έχουν χωροθετηθεί με σκοπό να φιλοξενήσουν την Κεντρική Λαχαναγορά της πόλης. Το 1935 η κατασκευή της ολοκληρώνεται και η αγορά παραδίδεται στους ιδιοκτήτες εκ του πλειστηριασμού. Λειτούργησε στο σημείο μέχρι το 1975. To 1976 δεσμεύτηκε από τον Δήμο και έγινε πρόταση στους ιδιοκτήτες για απαλλοτρίωση. Ωστόσο η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε, με ευθύνη του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το 2009 έγινε προσπάθεια μεταφοράς του Γυμνάσιου που στεγάζεται στις παλιές φυλακές στην οδό Κασσάνδρου, και πάλι όμως η διαδικασία έμεινε στην μέση. Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο το 2016.

-Αρχιτεκτονικά στοιχεία:

-Ισόγεια καταστήματα σε περιμετρική ανάπτυξη γύρω από ευρύχωρο ανοικτό χώρο, με 4 πύλες εισόδου που εντάσσονται σε περιμετρική διάταξη στις όψεις. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι κλιμακωτές όψεις των καταστημάτων που ακολουθούν την κλίση των οδών Φιλώτα και Μπουντώνα, τα μεταλλικά κεπέγκια, τα στηθαία στο άνω μέρος τους με τα προεξέχοντα γείσα, η λιτότητα και η ομοιομορφία της κατασκευής στο σύνολό της. Πηγή: ΕτΚ Τεύχος ΑΑΠ 229/04.11.2016

Κωδικός Ακινήτου: #ΜΓΠ78733
Χαρακτηριστικά
Κωδικός και Ημ/νία αγγελίας
ΜΓΠ78733 - 23/04/2024
συμβόλαιο
Πώληση
τύπος
Οικοδομήσιμο οικόπεδο
εμβαδό
3.307 m²
Πρόσβαση στον δρόμο/δικαίωμα διέλευσης
Σε αυτοκινητόδρομο
Έξοδα
τιμή
€ 1
Πρόσθετες επιλογές

Επικοινώνησε με τον διαφημιστή